Conferința de deschidere a proiectului “Protecția victimelor infracțiunilor”

București,  15 aprilie 2022

Comunicat

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:

 

În cursul zilei de 13 aprilie 2022, a avut loc, în format online, Conferința de deschidere a proiectului “Protecția victimelor infracțiunilor” [1] (PROVICT) - organizată de PÎCCJ, în calitate de promotor de proiect și lider de parteneriat – proiect care își propune să contribuie la consolidarea statului de drept prin asigurarea unui sistem de justiție penală eficient, accesibil și calitativ pentru copiii care sunt victime ale infracțiunilor și pentru victimele infracțiunilor motivate de ură, cu un accent special pe populația romă.

În alocuțiunea de deschidere a evenimentului, procurorul general al PÎCCJ, Gabriela Scutea, s-a referit la prioritatea specializării interacțiunii organelor de urmărire penală cu victimele minore și la identificarea motivării de ură în legătură cu diferite categorii de infracțiuni. Totodată, procurorul general a subliniat că disparitățile economice și de educație nu trebuie să afecteze tratamentul victimelor în procedurile penale. Mihai Pașca, secretar de stat în Ministerul Justiției, a punctat, în cuvântul său introductiv, că infracțiunile care au ca victime copii și infracțiunile motivate de ură lezează individul și societatea deopotrivă, iar proiectul reprezintă un răspuns coerent la aceste două probleme. La rândul său, Cătălin-Andrei Popescu, lider de proiect, procuror-șef al Secției de resurse umane și documentare din cadrul PÎCCJ, a prezentat importanța Mecanismului Financiar Norvegian, precum și aspecte concrete privind activitățile care se vor derula în cadrul proiectului.

La eveniment au participat reprezentanții partenerilor (Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene - FRA, Ministerul Justiției prin Direcția de Prevenire a Criminalității, patru Direcții Generale de Asistență Socială și Protecţia Copilului  - DGASPC din  București, sectoarele 2, 3, 4, și 5), precum și procurori din Rețeaua specializată în investigarea infracțiunilor împotriva minorilor. Totodată, la conferință, au fost prezenți reprezentanți din partea Operatorului de Program (Ministerul Justiției), Inspectoratului General al Poliției Române, Avocatului Poporului organizațiilor neguvernamentale (Salvați Copiii, Asociația VIS, Asociația ACCEPT).

 

Informații de background:

 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a semnat, la data de 28 ianuarie 2022, contractul de finanțare pentru proiectul „Protecția victimelor infracțiunilor”, care se va derula pe o perioadă de 27 de luni, cu un buget de 2.000.000 de euro, finanțare asigurată prin programul „Justiție” al  Mecanismului Financiar Norvegian 2014 - 2021, program gestionat de Ministerul Justiției, în calitate de operator de program.

Obiectivul specific al proiectului are în vedere îmbunătățirea protecției victimelor (cu accent special pe copii, pe victimele infracțiunilor motivate de ură și populația romă), urmând a fi atins prin două rezultate:

  1. Răspuns îmbunătățit cu privire la infracțiunile motivate de ură și mecanisme îmbunătățite de protecție și asistență a victimelor infracțiunilor motivate de ură;
  2. Mecanisme îmbunătățite de protecție și asistență a victimelor minore ale infracțiunilor.

Pentru atingerea rezultatelor, vor fi derulate o serie de activități, dintre care amintim:

  • Crearea unui mediu adecvat, prietenos, la standarde europene, pentru audierea copiilor  care sunt victime ale infracțiunilor, prin renovarea și reamenajarea a 30 de săli de audiere din cadrul parchetelor din România și 5  încăperi din cadrul DGASPC din București;
  • Elaborarea a două analize tematice cu privire la situația în ceea ce privește infracțiunile motivate de ură și a situației cu privire la copii ca victime ale infracțiunilor;
  • Elaborarea unor ghiduri (identificarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor bazate pe ură/ audierea victimelor minore și investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva acestora);
  • Furnizarea de formare specializată procurorilor și altor categorii profesionale cu scopul îmbunătățirii cunoștințelor și conștientizării privind nevoile victimelor infracțiunilor motivate de ură și ale copiilor victime ale infracțiunilor, inclusiv celor aparținând minorității romă.

Beneficiarii finali ai proiectului sunt: copiii care au fost victime ale infracțiunilor; victime ale infracțiunilor din minoritatea romă; victimele infracțiunilor motivate de ură și familiile acestora; persoanele care vor beneficia de un sistem judiciar mai eficient, inclusiv de un lanț al justiției eficient și de un stat de drept consolidat.

Proiect finanțat de Regatul Norvegiei prin Granturile Norvegiene. Valoarea grantului acordat proiectului este 2.000.000 euro. Obiectivul proiectului este de a consolida statul de drept prin asigurarea unui sistem de justiție penală eficient, accesibil și calitativ pentru copiii care sunt victime ale infracțiunilor și pentru victimele infracțiunilor motivate de ură, cu un accent special pe populația romă.

 

[1] Comunicat de presă referitor la semnarea contractului de finanțare a proiectului, 7 februarie 2022: https://www.mpublic.ro/sites/default/files/PDF/c_07_01_2022.pdf

 

Working together for a GREEN, competitive and inclusive Europe