Despre noi
Ministerul Public face parte din autoritatea judecătorească și reprezintă, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor (Capitolul VI, Secțiunea a 2-a, articolul 131 din Constituția României). Astfel, Ministerului Public îi este practic recunoscută menirea sa de garant al respectării ordinii de drept, al drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, îndrituit să asigure echilibrul dintre libertatea cetățeanului și conformarea acestuia în fața legilor.
Conform dispozițiilor Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Public este organizat astfel:
- Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie (PÎCCJ)
- 15 parchete de pe lângă curți de apel
- 43 parchete de pe lângă tribunale
- 182 parchete de pe lângă judecătorii și parchetele militare
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie coordonează activitatea parchetelor din subordine, are personalitate juridică şi gestionează bugetul Ministerului Public. Acesta este condus de procurorul general ajutat de un prim-adjunct și un adjunct.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie exercită, direct sau prin procurori anume desemnaţi, controlul asupra tuturor parchetelor. Procurorul general al PÎCCJ reprezintă Ministerul Public în relaţiile cu celelalte autorităţi publice și cu orice persoane juridice sau fizice din ţară sau din străinătate.
Pentru mai multe informații despre Ministerul Public, puteți consulta pagina de internet: https://www.mpublic.ro/
Unitatea de management al proiectelor (UMP) derulează programele cu finanțare externă al căror beneficiar este Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Personalul UMP identifică surse de finanțare externă nerambursabilă, elaborează propunerile de proiecte, coordonează, din punct de vedere tehnic, implementarea proiectelor cu finanțare externă, asigură comunicarea optimă cu finanțatorii și partenerii instituționali. De-a lungul timpului, au fost implementate proiecte finanțate prin PHARE, Facilitatea de Tranziție, Mecanismul Financiar Norvegian, granturi prin cereri de proiecte lansate direct de Comisia Europeană (DG Justiție sau DG Afaceri Interne) etc.
Mai multe detalii legate de proiectele implementate de UMP PÎCCJ se pot regăsi consultând următoarele link-uri:
- https://www.mpublic.ro/ro/content/comisia-europeana
- https://www.mpublic.ro/ro/content/alte-finantari